شاخصهای تصمیمگیری چند متغیره MCDM
همچنین تصمیمگیری در دنیای پیچیده امروز به چالشی برای مدیران و سازمانها تبدیلشده است. تعداد شاخصهای تصمیمگیری، تنوع معیارهای کمی و کیفی و لزوم در نظر گرفتن همزمان آنها، اهمیت اثرات و پیامدهای تصمیم و عواملی نظیر آن بر پیچیدگی تصمیمها میافزاید. ازاینرو بالأخص در دو دهه اخیر، روشهای ریاضی و دانش کامپیوتر در حل مسائل تصمیمگیری به یاری آنان شتافته و فنها و فنون تصمیمگیری چند معیاره و سیستمهای پشتیبان تصمیمگیری را ایجاد نمودهاند.
فرایند تصمیمگیری بستگی به وجود اطلاعات لازم و کافی دارد. هرچه این اطلاعات کاملتر، جدیدتر و بهروزتر باشد، امکان تصمیمگیری درست و بهجا بیشتر خواهد بود. در این میان، نقش تصمیمگیری مدیران را در عرصه سازمانها نباید انکار کرد زیرا تصمیمگیری آنان خواهناخواه با مسائل اقتصادی، فنی، اداری، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در سطوح خرد و کلان، ارتباط تنگاتنگی دارد. ازاینرو نقش آنان در فرایند تصمیمگیری، بسی حساستر و خطیرتر است.
تصمیمگیرندگان در انتخاب یک گزینه از میان گزینههای متعدد، غالباً چندین معیار را همزمان در تصمیمگیری مدنظر قرار میدهند. معیارها گاه همراستا و بعضاً متقابل و متضاد میباشند. مدلهای کلاسیک تحقیق در عملیات مانند برنامهریزی خطی، برنامهریزی عدد صحیح، برنامهریزی غیرخطی و مانند آن مدلهای تصمیمگیری هستند که بهینهسازی را فقط بر اساس یک معیار به انجام میرسانند. لذا این مدلها در زمره مدلهای تک هدفه طبقهبندی میگردند. هدف انتخابشده اینگونه مدلها عموماً اولیترین و مهمترین هدف بوده و سایر اهداف در سایه این هدف به فراموشی سپرده میشوند.
تصمیمگیری انتخاب یک گزینه از میان گزینههای مختلف است و این انتخاب هنگامی هوشیارانه و حسابشده است که بیش از یک معیار در گزینش آن به کار گرفته شود. تصمیمگیری با یک معیار فرایندی ساده و یکبعدی است.
فرایند تصمیمگیری ، شامل 3 مرحله است:
- شناسایی و درک محیط
- حالتهای ممکن برای پاسخ به محیط
- تبدیل کردن به یک مسئله قابلحل
زمانی که برای رسیدن به هدفی چندین راه مختلف را در نظر میگیریم، باید در هنگام بررسی این راهها روابط متقابلی که بین آنها است را در نظر بگیریم چون ممکن است کم یا زیادشدن عاملی بر عوامل دیگر تأثیرگذار باشد.
در نظریه تصمیمگیری ، راههای مختلف تصمیمگیری را، با توجه به روابط متقابل آنها به یک مدل تبدیل میکنیم. بهعنوانمثال ممکن است سهمیهبندی کردن بنزین موجب کاهش استفاده مردم از خودروهای شخصی شود اما از طرف دیگر سبب تورم در جامعه شود.
یکی از مهمترین بخشها تعریف یک مسئله، شناسایی متغیرهاست. ممکن است برای موضوعی خاص، متغیرهای مختلفی را بتوانیم تعریف کنیم اما باید ببینیم هدفمان چیست و سپس بر اساس آن هدف برای مسئله متغیر تعریف کنیم. سپس باید پیامدهای جوابهای متغیرها را هم بررسی کنیم.
تصمیمگیری چند معیاره (MCDM) شامل تصمیمگیری چند شاخصه (MADM) و تصمیمگیری چندهدفه (MODM) میشود(رجب زاده، 1377).

