توسعه مدلهای استرس شغلی
به دلیل پیچیدگی پدیده استرس، تحقیقات استرس به توسعه تعدادی از مدلهای چگونگی ایجاد استرس شغلی منتهی شد. این مدل برگرفته از تلاشهای اولیه در مورد نظریههای استرس در سطوح مدلهای شناختی، سایکولوژی و فیزیولوژیکی پاسخهای استرس بود.
6-2- نقش سایکولوژیکی شناختی در مدلهای استرس
یک اصل مهم و اساسی از مدلهای شناختی استرس این است که فرایند درک و تعبیر دنیای خارج چگونگی وضعیت روانی را تبیین میکند و خطراتی چون بیماری قلبی و عروقی را به دنبال دارد. اثرات روانی استرس از طریق فشار کاری تحلیل میشود. دیدگاه شناختی – روانی (بار کاری) را اینگونه تعریف میکند:
«تمامی اطلاعاتی که کارمند برای انجام وظایف نیاز دارد بداند و درک کند».
فشار کاری زمانی رخ میدهد که فرایند ورود اطلاعات به فرد بیش از تواناییهای وی است. این مدلها بر فشار کاری، مشکلات ارتباطی و ذهنی تأکید میورزند. دیدگاه سایکولوژی تمایل دارد نقش استرسورهای فعال کاری را کاهش دهد و به جای آن بر اهمیت برآورد فرد از موقعیت تأکید نماید. اگر چه این رویکرد هنگامی که امکان اصلاح شرایط وجود دارد مفید است ولی زمانی که نیاز به ایجاد تغییرات اساسی در موقعیت باشد این دیدگاه جایی ندارد.
7-2- نظریههای فیزیولوژیکی استرس
نظریههای پاسخ فیزیولوژیکی استرس بر دو مکانیسم تأکید میورزد.
- پاسخ مرکزی آدرنال[1] با دخالت اپینفرین[2] و نوراپینفرین[3]
- پاسخ قشر آدرنال[4] با دخالت کورتیزول[5]
پاسخ مقابله – مقابله کانن[6] بر تحریک قسمت مرکزی آدرنال و ترشح اپینفرین دلالت دارد. مکانیسمهای مرکزی آدرنال به عواملی مانند تحریکپذیری شرایط، فشار زمانی به منظور افزایش عملکرد و درجاتی از موقعیت کار مثل چالشهای اقتدار پاسخ میدهد.
پاسخ قشر آدرنال دورهای است و هنگامی فعال میشود که فرد با استرس بیش از حد و خارج از کنترل، مواجه میشود. هنری و استیفن[7] (1987)این رفتار را کاهش یا فقدان ارتباط اجتماعی توصیف کردهاند که منجر به قطع و کاهش تعاملات اجتماعی میشود.
سیستمهای کنترل بیولوژیکی شامل سیستمهای عصبی، قلبی وعروقی و سایکواندوکرین[8] است و بیماری مرتبط با استرس، فشارخون میباشد.
8-2- مدلهای استرس[9]
مدلهای مختلفی جهت سهولت درک و توجیه چگونگی ایجاد استرس ارائه کردهاند .درسال 1978کاکس[10] کلیه مدلها وتعاریف استرس را به سه گروه حساس تقسیم نمود:
- مدلهایی که براساس پاسخ بنا گردیدهاند. این مدلهای استرس را به کمک واکنش و پاسخ فرد به عامل استرسزا تعریف نمودهاند. مانند مدل سلیه که درادامه این مبحث مورد بررسی قرار میگیرد.
- مدلهایی که براساس محرک تعریف شده اند. این گروه از مدلها به استرس از منظر عامل ایجادکننده استرس نگاه میکنند، فشارکاری زیاد یا سروصدای محیطی بامسوولیت های فرد و…
- مدلهای تعاملی: دراین نوع مدلها هم به عنوان محرک یعنی عامل استرسزا، هم به پاسخ فرد، علایم و نشانه های استرس و هم به فاکتورهای مداخلهای مثل ویژگیهای شخصیتی فرد توجه شده است.
امروزه به مدلهای تعاملی توجه بیشتری میشود چرا که بصورت کاملتری استرس را توصیف مینمایند. در واقع مدلهای اخیر بگونهای به هر سه رأس مثلث استرس توجه مینمایند.دراینجا برخی از مدلهای مشهور استرس را مورد بررسی قرار میدهیم ( کران ول و جین ،بیتا، ترجمه مهرآئین، 1373 ).
1-8-2- مدل مبتنی برمحرک[11]
این مدل بیان کننده این موضوع است که موقعیتها و محرکات طبیعی استرسزا هستند. اگر چه در بعضی از افراد منجر به پاسخ استرسی نمیشوند. در این مدل استرس اصطلاحاً به محرکات معینی که از محیط بر فرد وارد میشود و او را تحت تأثیر و فشار قرار میدهد اطلاق میشود.
هلمز[12] و راهه[13] (1986) تلاش کردهاند که موقعیت استرسزا را با حوادث زندگی و نحوه برخورد افراد با این حوادث مشخص نمایند. بر طبق تحقیقات آنها حوادث استرسزای زندگی شامل یکسری موقعیت متنوع زندگی مانند طلاق، مرگ یک شخص مهم، پیشرفت، بیکاری و … بودهاند.
[1] Adrenal
[2] Epinephrine
[3] Norepinephrine
[4] Adrenal cortex
[5] Cortisol
[6] Cannon
[7] Henry & Stephens
[8] Psycho endocrine
[9] Models of Stress
[10] Cox
[11] Stimulus Based model
[12] Holmes
[13] Rahe
لینک جزییات بیشتر و دانلود این پایان نامه:
بررسی رابطه استرس شغلی با رضایت شغلی پرستاران شاغل در بیمارستانهای شهر کرمانشاه در سال 1393